image_pdfimage_print

Elektrische plafondverwarming in de lage-energiewoning

Er zijn dingen die je gewoon niet doet als het gaat om het verwarmen van een huis – “je verwarmt niet met elektriciteit” en “je verwarmt niet vanaf het plafond“.

Zo was het in het verleden tenminste. Maar dat was eerder – voordat de warmtebehoefte van de gebouwen sterk werd verminderd en de elektriciteit van de zon kwam. Een test in een eengezinswoning leert het volgende.

Als plafondverwarming werd de elektrische verwarmingsfolie “E-nergy Carbon”  geïnstalleerd. Warmteopwekking, warmteverdeling, warmteoverdracht, warmtebeheersing, alles in één product. Na twee jaar gebruik bleek het volgende: Het werkt – technisch en economisch.

In de nieuwe gebouwen van nu en van de toekomst beleven twee technologieën uit het verleden hun renaissance. De palfondverwarming en de directe elektrische verwarming – gecombineerd als elektrische  oppervlakteverwarming. 

Beide technologieën werden in het verleden vaak bekritiseerd, maar in de huidige energiezuinige gebouwen zijn de voordelen van de combinatie overtuigend – de lage warmtebehoefte maakt het mogelijk. In de toekomst zullen in woningen snel reagerende verwarmingssystemen nodig zijn om de warmtebehoefte van de bewoner nauwkeurig te kunnen volgen. Het plafond biedt hiervoor ideale omstandigheden – geen tapijten, geen meubels die de warmteafgifte verminderen of vertragen.

Door de verminderde warmtebehoefte zijn de benodigde oppervlaktetemperaturen laag en comfortabel voor de bewoners. 

Het opwekken van de benodigde elektriciteit op het eigen dak met PV rondt het nieuwe concept af. Deze kansrijke combinatie wordt al breed ingezet als volwaardige verwarming in een eengezinswoning. Het pand is een nieuwe houtskeletbouw met 140 m² woonoppervlak. In plaats van een klassiek verwarmingssysteem met warmwater vloerverwarming de verwarmingsfolie “E-nergy Carbon” werd in alle kamers op het plafond gebruikt. 

In wezen hebben twee aspecten geleid tot deze oplossing. Enerzijds de wens naar een hoge mate van zelfvoorziening om zelf de benodigde energie op te wekken en (meer) onafhankelijk te zijn van de energiebedrijven. Anderzijds was ook kostenefficiëntie een belangrijk aspect, zowel qua investeringskosten als qua verbruikskosten op lange termijn. De aanpassing/verlaging van de investeringskosten van de verwarming aan de lage warmtebehoefte van het gebouw was de doorslaggevende factor in het voordeel van de elektrische plafondverwarming.

Er is niet langer “een juiste verwarming” voor alle gebouwen.

In de toekomst zullen de algemene omstandigheden van het gebouw en de eisen van de gebruiker bepalen welke technologie de meeste voordelen oplevert voor het individuele project.

Zo zullen elektrische verwarmingssystemen opnieuw een sterkere rol gaan spelen, zoals in het hier gepresenteerde nieuwe gebouw met 140 m² woonoppervlak. In plaats van een klassiek verwarmingssysteem met warmwater-vloerverwarming, werd in alle kamers de verwarmingsfilm “E-nergy Carbon” gebruikt aan het plafond.

De systeemtechniek werd aangevuld met een PV-systeem en een centraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning, er werden elektrische doorstroomverwarmers geïnstalleerd voor de bereiding van warm tapwater.

De basis van de geïnstalleerde systeemtechnologie is de 0,4 mm dikke verwarmingsfolie “E-nergy Carbon”, die wordt gebruikt met een beschermende laagspanning van 36 V

De geprefabriceerde filmstrips bevatten koolstofvezels als geleidend materiaal en twee parallelle koperstrips aan de buitenkant voor de stroomvoorziening. 

Het grote voordeel van deze filmtechniek ligt in het productieproces, omdat het niet laminair is gestructureerd, maar alle componenten zijn versmolten. Door de homogene opbouw is hij ongevoelig voor beschadigingen (d.w.z. gaten boren of spijkers zijn mogelijk) en ook de montage achteraf van een stopcontact kan zonder functieverlies worden gerealiseerd.


De basis van de geïnstalleerde systeemtechniek is de 0,4 mm dikke verwarmingsfolie “E-nergy Carbon” van mfh systems, die wordt gebruikt met een beschermende laagspanning van 36 V. De geprefabriceerde foliebanen bevatten koolstofvezels als geleidend materiaal en twee parallelle koperstrips aan de buitenkant voor de stroomvoorziening. De eigenaardigheid van deze film zit hem in het productieproces, omdat deze niet laminair is opgebouwd, maar alle componenten zijn versmolten.

Kijk naar de technologie- en elektriciteitskosten

In het specifieke bouwproject werd de variant “koolstofvlies” gebruikt. Dankzij de vlakke perforatie en vlieslaminering voor een optimale hechting is het bijzonder geschikt voor het leggen van plafonds. De vulstof, waarin de folie tijdens de installatie wordt ingebracht, kan door de perforatie drukken en zo een veilige verbinding met de ondervloer tot stand brengen.

De fundamentele beslissing om de plafondverwarming op het plafond te leggen werd in het project genomen vanwege de installatiekosten. Terwijl vloerverwarming altijd over het gehele oppervlak moet worden aangelegd om ongemakkelijke koude plekken in de ruimte te voorkomen, is een bezettingsgraad van 50 procent voldoende voor plafondverwarming (in het voorbeeld: 70 m² actief verwarmingsoppervlak, 4,53 kW verwarmingsvermogen, voor 140 m² woonoppervlak), om een ​​comfortabele stralingswarmte te genereren. 

Tegelijkertijd worden de investeringskosten bijna gehalveerd ten opzichte van de vergelijkbare installatie met het vloerverwarmingssysteem. 

De vloer is natuurlijk aangenaam verwarmd door het hoge aandeel straling, dus blootsvoets lopen kan ook met plafondverwarming comfortabel. 

Een ander voordeel van de plafondmontage is de installatie dicht bij het oppervlak, wat zorgt voor een snelle verwarming en dus een efficiënte werking. Alleen in de badkamers werd het “Energy Carbon Fleece” ook volledig direct in de tegellijm onder de tegels ingebed en zo als aanvullende vloerverwarming geïnstalleerd.

Zie ook de montage video’s